flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для оцінювання доброчесності суддів/кандидатів на посаду судді потрібні об’єктивні критерії – Рада Європи

29 вересня 2017, 10:15

Для оцінювання доброчесності суддів/кандидатів на посаду судді потрібні об’єктивні критерії – Рада Європи

 
28 вересня 2017, 17:37

Для оцінювання доброчесності кандидатів на посади судді (суддів) Громадській раді доброчесності потрібно розробити об’єктивні та формалізовані критерії. На цьому наголошено в проекті Звіту про результати моніторингу діяльності Громадської ради доброчесності в контексті стандартів та рекомендацій Ради Європи, який 28 вересня 2017 року було презентовано експертному середовищу.

«Метою створення Громадської ради доброчесності є забезпечення того, щоб судді України були прикладом доброчесності та викликали довіру як в очах суспільства, так і в очах своїх колег», – зазначила Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер під час презентації Проекту Звіту, додавши, що процес призначення суддів на посаду є надчутливим у будь-якій демократичній країні.

Своєю чергою член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Тарас Лукаш  наголосив: «Правники мають поповнювати лави суддівської системи. Для того, щоб на конкурс йшли якнайбільше кандидатів, потрібно гарантувати захист їх гідності».

«Варто затвердити об’єктивні та формалізовані критерії оцінювання професійної етики та доброчесності. Звичайно, легше керуватись кодексом суддівської етики або Бангалорськими принципами, оскільки в них більше дискреції. Але потенційні кандидати мають розуміти чіткі процедури оцінювання для того, щоб прийняти рішення, чи варто брати участь у конкурсних процедурах та як захистити свою ділову репутацію», – вважає член ВККСУ.

Серед інших рекомендацій, що зазначені у Проекті Звіту, є такі:

  • розробити та затвердити єдині стандарти підготовки документів ГРД;
  • перевіряти отриману інформацію та використовувати лише надійні джерела;
  • уніфікувати підстави для надання висновку або інформації;
  • утримуватись від оцінки професійної компетентності.

Також було наголошено на необхідності забезпечити можливість ознайомлення суддею або кандидатом на посаду судді з документом (висновок або інформація) ГРД до його опублікування. 

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков нагадав, що громадськість вперше бере участь у процедурах оцінювання кандидатів на посаду судді.

Він зазначив, що варто врахувати досвід конкурсу до Верховного Суду для модернізації методології оцінювання. «Є дві процедури, які незабаром розпочнуться і під час яких ВККСУ та ГРД працюватимуть разом: кваліфікаційне оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів та проведення конкурсу на посади суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності», – підкреслив Голова Комісії.

Довідково: Звіт було підготовлено Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація правників України» та Проектом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

Джерело

Інф. Прес-центру судової влади України